7 mai 1986 - noaptea magica a Stelei
webmaster

Pe 7 mai 1986, Steaua Bucureşti a reuşit cea mai mare performanță din istoria fotbalului românesc, reuşind să câştige cel mai important trofeu inter-cluburi al Europei. Ziua de 7 mai 1986 a lăsat pentru totdeauna în inimile românilor amintirea unei echipe extraordinare şi a unor jucători care după acea zi audevenit adevărate legende şi idoli pentru toți conaționalii lor. Numele acestor jucători vor fi pentru totdeauna asociate cu extraordinara performanță de care vom fi mereu mândrii: Steaua Bucureşti - campioana Europei.

DRUMUL SPRE SEVILLA

Drumul către cucerirea celui mai râvnit trofeu al Europei a început pentru Steaua în Danemarca, unde campioana României avea să întâlnească campioana acestei țări, Vejle Bold Klub. Steaua s-a întors acasă cu un rezultat excelent, 1-1, iar la Bucureşti nu le-a dat nici o şansă de calificare danezilor, roş-albaştrii impunându-se cu 4-1. Următorul adversar întâlnit de Steaua a dat trupei pregătite de Emerich Ienei şi Anghel Iordănescu primele emoții, campioana Ungariei, Honved Budapesta, reuşind să surclaseze Steaua cu un nedrept 1-0. Nedreptatea a fost reparată la Bucureşti, ungurii plecând cu acelaşi rezultat obținut şi de danezi, 1-4. Steaua accede în turul III. Aici românii dau de un adversar aparent mai accesibil decât în primele două tururi, campioana finlandei, Kuusysi Lahti. Nu a fost deloc aşa, iar meciul tur, disputat pe stadionul Steaua, avea să se încheie cu scorul de 0-0. Acest rezultat obliga Steaua să obțină, pentru prima oară în această campanie europeană, o victorie în deplasare. Cu gândul la o semifinală, Steaua se impune la limită, 1-0, exact atât cât a trebuit pentru calificarea în primele patru echipe ale Europei. În această fază, sorții au decis ca Steaua sa fie adversara puternicei campioane a Belgiei, Anderlecht Bruxelles. Meciul tur avea să fie adjudecat de belgieni, dar cu minimul avantaj de un gol. 1-0. Atât trebuia să remonteze Steaua pentru a merge mai departe. Meciul al doilea, disputat la Bucureşti, avea să intre în istorie. După un meci de vis, Steaua trecea de campioana Belgiei cu un răsunător 3-0 şi ajungea în finala Cupei Campionilor Europeni, o finală care avea să fie un triumf care a trecut pentru totdeauna numele Steaua în istoria fotbalului...

UN VIS DEVENIT REALITATE: FC BARCELONA - STEAUA 0-2 (0-0)

Stadion: "Ramon Sanchez Pizjuan", Sevilla.
Spectatori: 72.000.

FC BARCELONA: Urrruticoechea - Gerardo, Migueli, Alessanco (cpt.), J. Alberto - Victor, Schuster (84' Moratalla), Marcos, Pedraza - Archibald (111' P. Alonso), Carrasco. Antrenor: Terry Venables.

STEAUA BUCUREŞTI: Duckadam - Iovan (cpt.), Bumbescu, Belodedici, Bărbulescu - L. Bălan (73' Iordănescu), Balint, Boloni, Majearu - Pițurcă (112' Radu II), Lăcătuş. Antrenor: Emerich Ienei.

Arbitri: M. Vautrot - A. Delmer, M. Girard (toți din Franța).FILMUL MECIULUI

Min. 9: Duckadam reține mingea trimisă de Schuster din lovitură liberă.

Min. 10: Pițurcă trage din afara careului, dar balonul este deviat în corner de un fundaş al catalanilor.

Min. 13: Marcos este deposedat în ultimul moment de Belodedici, după ce pătrunsese până la 8 m. de poarta Stelei.

Min. 25: Boloni intră în careul advers, insă şutează pe deasupra porții apărate de Urrruticoechea.

Min. 30: Schuster reia cu capul peste poarta echipei române.

Min. 37: Duckadam iese pe sub minge la o centrare, Marcos rămâne cu poarta goală în față, dar este deposedat în ultima clipă de Bărbulescu.

Min. 45: Pițurcă primeşte o pasă pe culoar, intră în careul catalanilor, insă îşi închide unghiul şi trage în plasa laterală.

Min. 51: Boloni îi încearcă vigilența lui Urruticoechea cu un şut de la distanță.

Min. 54: Majearu primeşte o pasă în afara careului catalan, dar şutul său nu este îndeajuns de puternic pentru a-l învinge pe portarul Barcelonei.

Min. 61: Steaua împinge jocul spre poarta adversă, iar o combinație în viteză între Majearu, Pițurcă şi Boloni îl pune pe ultimul în poziție de finalizare, numai că mingea şutată de acesta ocoleşte butul stâng al lui Urruticoechea.

Min. 68: Archibald deviază un balon care şterge bara stângă a porții lui Duckadam.

Min. 76: Majearu nu ajunge, in fața porții, mingea centrată de Iordănescu.

Min. 80: Archibald trimite, cu capul, din 7 m, peste poarta noastră.

Min. 90'+2': arbitrul Vautrot fluieră sfârşitul timpului "regulamentar" de joc.

Prima repriză de prelungiri: Steaua începe mai bine, atacând periculos prin Lăcătuş, dar spaniolii echilibrează repede jocul şi încearcă să obțină un penalty la căderile teatrale în careu ale lui Archibald şi Marcos. Ultimul poate puncta pe final, dar trimite pe lângă poartă.

A doua repriză de prelungiri: în disperare de cauză, Carrasco cade în careul stelist, fără să fie atins de nimeni, şi îi pasează, ca la handbal, cu mana lui Marcos, care înscrie.

Golul nu este, însă, validat. "Roş-albaştrii" din Bucureşti pot tranşa disputa în favoarea lor, dar balonul şutat de Bărbulescu este parat de Urruticoechea.

LOVITURILE DE DEPARTAJARE

MAJEARU RATEAZĂ - şut slab, cu latul, in stânga lui Urruticoechea, care respinge.
ALESSANCO RATEAZĂ - şut tare, plasat, apărat însă de Duckadam, care ghiceşte colțul drept şi se aruncă înainte ca mingea să părăsească punctul cu var.
BOLONI RATEAZĂ - şut slab, în dreapta goal-keeper-ului spaniol, parat cu uşurință.
PEDRAZA RATEAZĂ - şut în dreapta lui Duckadam, deviat în afara cadrului porții.
LĂCĂTUŞ ÎNSCRIE printr-un şut imparabil! Mingea loveşte partea interioară a barei transversale, cade în spatele liniei porții şi se înalță din nou, oprindu-se în plasa transversală: 1-0!
P. ALONSO RATEAZĂ - şut pe poartă, chiar lângă bara dreaptă, salvat miraculos de Duckadam.
BALINT ÎNSCRIE trimițându-l pe spaniol în dreapta şi şutând, plasat, in stânga: 2-0 pentru Steaua!
MARCOS RATEAZĂ - şut în stânga lui Duckadam, apărat de eroul de la Sevilla. Steaua Bucureşti câştigă Cupa Campionilor Europeni.

20 comentarii

 

 

  
 

2006 SteauaOnline.com
Acest site nu are nici o legătură cu FC Steaua București. Site-ul oficial al FC Steaua București este SteauaFC.com.


Jocuri, Clipuri si Animatii nostime
Site gazduit de eDomenii.ro - Servicii profesionale de web hosting

 
Mirel Radoi

Pariuri sportive din Romania


Poker online Romania

Jocuri Gratis

Discutie Steaua

Reviste

Ziare

Retete Culinare

Table online pe bani