Meciuri celebre: Kuusysi Lahti - Steaua Bucuresti

Steaua Bucuresti s-a calificat in semifinalele CCE dupa un examen extrem de greu in Finlanda la Lahti. Vezi cronica unui meci istoric al militarilor.
Articol scris de Florin Codreanu Sep 6th, 2010

gabi_balint

Gabi Balint a avut foarte mult de lucru in meciul dificil de pe arena finlandeza

“Pe acest gazon, in stare incomparabi mai buna decat a fost terenul nostru la prima mansa, ne va fi mai usor, vom putea sa ne facem jocul nostru obisnuit” credea inainte de meci, Miodrag Belodedici.  Asa a fost, pentru ca Steaua a controlat aproape in totalitate meciul din Finlanda. Helsinki, 17 martie 1986. Pe tarmul nordic al Golfului Finic, jucatorii lui Imi Jenei sperau la o calificare in sprint pe arena Paavo Nurmi. Presedintele Federatiei Finlandeze de Fotbal, Hannu Wildmann i-a intampinat pe stelisti la aeroport. Era foarte optimist. Gazdele noastre realizasera un parcurs fenomenal in Cupa Campionilor Europeni, obtinand victorii incredibile in fata campioanelor Iugoslaviei si URSS-ului, plus un 0-0 in Ghencea, in meciul tur. O echipa finlandeza batea la portile semifinalelor CCE. Asa ceva parea posibil doar la hochei…

Peste 30.000 de spectatori (un adevarat record la un meci de fotbal in Finlanda) sositi din Lahti, Turku, Tampere, Kuapio sau Hamenlin creeaza in pofida timpului rece o ambianta meridionala, scandand din suflet numele gruparii gazda, agitand fanioane si stegulete si facandu-ne sa transpiram la -n grade Celsius. Arbitrul cehoslovac, Vojtecj Christov da startul meciului. Un start care exceptand perioada de tatonare inerenta, este controlat de stelisti. La fel ca in jocul de la Bucuresti, ocaziile de gol s-au ivit repede. Combinatiile in viteza, Tudorel Stoica-Majearu l-au adus pe ultimul in postura de a marca in doua randuri insa Miti n-a gasit tinta.

Sub puternicul impuls al tribunelor, cei doi englezi din formatia finlandeza, Caroll si Hudd au replicat prompt presand careul lui Duckadam cu mingi inalte. Era insa un bun prilej pentru defensiva campionilor nostrii de -asi demonstra stapanirea de sine si gradul inalt de tehnicitate. Bumbescu si Belodedici au anticipat si respins totul. Minutele curgeau si imediar dupa pauza Steaua incearca sa dea lovitura. Ghinionul sau emotiile pareau insa sa-i stopeze pe militari din drumul spre semifinala. Totusi, parca mai mult ca oricand, nimic si nimeni nu putea clinti formatia noastra campioana. Nici macar ratarile lui Piturca sau Boloni, nici faza incinsa din minutul 83 de la poarta lui Ducadam cand goalkeeperul nostru a retinut mingea dificila trimisa din apropiere de Kaivonrumi. Finalul a fost al Stelei.

Sub impulsul vitezistului Gabi Balint, Steaua apasa pe acceleratie. Cursa irezistibila a lui Pele, pasa spre Lacatus care prelungeste spre Piturca. Omul de gol al Stelei se vede impresurat de 4 aparatori finlandezi, dar Laca ii vine in ajutor, facandu-i un adevarat paravan. Piti trage…si plaseaza mingea in stanga lui Korhonen: 1-0 pentru Steaua!!! Prima victorie obtinuta in deplasare de campioana Romaniei si calificare dificila in semifinalele Cupei Campionilor Europeni. Nu putini au spus mai tarziu ca victoria de la Lahti avea sa fie cel mai greu examen din deplasare al echipei militare in Cupele Europene.

2 comentarii »
  1. Wooow. Mi-a placut descrierea evenimentelor. Impresionant! Ce baieti au imbracat odata tricoul echipei acestea minunate! Forza Steaua! Mereu superiori

  2. Intr-adevar impresionant…!

Comenteaza acest articol!