Jucatori de legenda: Gheorghe Hagi

Articolul dedicat unuia dintre cei mai mari fotbalisti care au imbracat tricoul echipei Steaua Bucuresti, regele fotbalului romanesc, Gheorghe Hagi.
Articol scris de Razvan Mitacu Aug 24th, 2010
hagi steaua

Gheorghe Hagi, "regele fotbalului romanesc" pe vremea cand imbraca tricoul ros-albastru al Stelei

Indiscutabil, cel mai apreciat si cel mai cunoscut fotbalist roman al tuturor timpurilor, Gheorghe Hagi, cel supranumit “regele fotbalului romanesc” s-a nascut pe data de 5 februarie 1965 in localitatea Sacele din judetul Constanta. Fiind cel mai mic copil al familiei Hagi, Gica a inceput fotbalul la Farul Constanta unde s-a format ca jucator intre anii 1978-1980. La varsta de 11 ani Gheorghe Hagi a participat la o competitie sportiva  totodata si prima competitie din viata sa), iar doi ani mai tarziu a fost legitimat la clubul Farul Constanta. Primul sau meci in divizia nationala de fotbal a fost la varsta de 17 ani, un meci intre SC Bacau si FC Constanta, pe data de 11 septembrie 1982 terminat cu scorul de 3-0 pentru formatia gazda. Dupa 3 sezoane in curtea marinarilor, Hagi a primit o oferta de la Sportul Studentesc si a semnat pe patru ani cu gruparea bucuresteana in anul 1983. In timpul petrecut in “Regie”,  Gica si-a pus in evidenta calitatile fotbalistice de exceptie precum viteza de reactie, sutul necrutator si viziunea paselor, toate amplificandu-se in timp.

In iarna lui 1987 a fost imprumutat la Steaua unde a avut parte de primul mare succes international, castigarea Supercupei Europei. Desfasurata la Monte Carlo impotriva echipei Dinamo Kiev, Supercupa a fost adjudecata de ros-albastrii gratie golului marcat chiar de Gheorghe Hagi. Desi Sportul Studentesc il astepta in Regie, Steaua nu i-a dat drumul lui Hagi incalcand oarecum intelegerea dintre cele doua cluburi. La acea vreme s-au creat mai multe polemici pe marginea acestui subiect, insa Gica Hagi a ales si a ales bine, asta si pentru ca Steaua il alesese pe el.  Hagi a evoluat pentru Steaua pana in vara lui 1990. Timp de doar 2 sezoane si jumatate; a marcat insa 76 de goluri pentru echipa militara, avand o medie de aproape un gol pe meci. A participat la semifinala Cupei Campionilor Europeni  din 1998 si la finala Cupei Campionilor Europeni din 1989. Marele sau regret a fost, dupa cum el insusi a marturisit, faptul ca nu a izbutit in 1989 sa castige Cupa Campionilor, contra italienilor de la AC Milan, acestia reprezentand o mare forta la acea vreme, careia, probabil, nici Steaua ’86 nu i-ar fi putut face fata. In divizia nationala, Gica a marcat de 141 de ori in 223 de meciuri, castigand in 1984-1985 si 1985-1986 titlul de gogleter al Romaniei.

Se spune ca Hagi nu a jucat deloc fotbal. ‘Da, ati citit bine, fanii turci sustineau de multe ori ca Regele n-a jucat, nicio clipa, fotbal. De ce? Pentru ca Hagi depasise de mult acest joc, prin care vazuse, de la un cap la altul, multidimensional si mult inainte de termen. Marele Hagi a fost un geniu indiferent si solitar. Cine l-a vazut stie ca Gica a ilustrat hipnotic, in fotbal, acea contradictie care face din geniu, simultan, cel mai intern si cel mai indiferent martor al creatiei. Mai clar spus, Hagi a dat mereu impresia ca stie totul despre fotbal, ca-l controleaza si ca-l perfectioneaza. Regele a fost pasagerul retras al propriului geniu. Omul care a locuit geniul a intuit ca e posesorul unei forte magnifice si a lasat-o sa lucreze. A facut ce-a vrut pe teren si in afara lui pentru ca stia ca e cel mai bun, pentru ca stia ca indiferent ce va face stangul sau fenomenal va deslusi mistere si va produce fericire. În roşu-albastru şi-a înscris în palmares 3 titluri şi 2 cupe, participînd la semifinala C.C.E. din 1988 şi la finala C.C.E din 1989. Gheorghe Hagi a debutat in echipa nationala la 18 ani pe 10 augusut 1983 intr-o partida cu Norvegia. Pana atunci jucase pentru Romania in echipa de juniori sub 16 ani (4 meciuri), echipa de juniori sub 17 ani (13 meciuri si 1 gol), echipa de juniori sub 18 ani (32 de meciuri si 10 goluri) dar si in echipa olimpica a Romaniei (4 meciuri).

Pe 16 octombrie 1985 a fost ales pentru prima data capitan al echipei nationale de fotbal a Romaniei la numai 20 de ani. De atunci a fost capitanul echipei reprezentativa in alte 65 de meciuri. Åži-a condus coechipierii tricolori la cîte 3 turnee finale ale C.M, din 1990, 1994 ÅŸi 1998 ÅŸi de C.E. din 1984, 1996 ÅŸi 2000. La finele anului 2000, deÅ£inea numeroase recorduri ale fotbalului românesc: cele mai multe jocuri ÅŸi goluri la echipa naÅ£ioanlă, 125 de meciuri ÅŸi 35 de goluri, cea mai lungă perioadă ca tricolor, 16 ani ÅŸi 10 luni; cele mai multe banderole de căpitan al tricolorilor (65), cele mai multe jocuri ÅŸi goluri în cupele europene. A fost desemnat de cele mai multe ori desemnat fotbalistul român al anului, în 7 rînduri (1985, 1987, 1993, 1994, 1997, 1999, 2000). Pe langa clubul din Ghencea, Hagi a mai evoluat la echipe precum: FC Barcelona, Brescia, Real Madrid sau Galatasaray si s-a retras in anul 2001 pe data de 24 aprilie, organizand gala sub titulatura “Gala Hagi” unde Romania a intalnit o selectionata mondiala.

Comenteaza acest articol!