9 mai ziua Europei

 
       Pagina de start a forumului SteauaOnline // Discutii libere
Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Autor Mesaj
Mirel_Radoi
Stelist pana la moarteData inscrierii: 24/Mar/2006
Mesaje: 375
Locatie: Tg-Jiu

Trimis: Mar Mai 09, 2006 4:45 pm    Titlul subiectului: 9 mai ziua Europei
9 Mai - Ziua Europei
Devenită deja tradiție în România, marcarea, la 9 Mai, a Zilei Europei, va avea loc în acest an sub genericul "Ziua Europei este și ziua ta" și va cuprinde o largă paletă de manifestări având ca scop apropierea cetățeanului de valorile esențiale ale Uniunii Europene, for la care țara noastră va adera în 2007.

Data de 9 mai a fost aleasă ca Zi a Europei de Consiliul European de la Milano, din 1985, apreciindu-se că punctul de pornire al construcției Europei unite a fost declarația prin care, la 9 mai 1950, Robert Schuman, ministrul de Externe al Franței, a propus Germaniei, vechi inamic al țării sale, dar și altor state, să contribuie la realizarea "unei solidarități de facto" și să pună "bazele concrete ale unei federații europene indispensabile pentru menținerea păcii". Lua, astfel, sfârșit o lungă istorie de confruntări sângeroase și se inaugura o nouă etapă în evoluția continentului nostru, bazată nu pe forță și violență, ci pe cooperare economică și armonizare legislativă. Dând curs apelului lui Robert Schuman, șase țări - Belgia, Franța, Germania, Italia, Luxemburg și Olanda - au semnat, la 18 aprilie 1951, Tratatul de la Paris privind prima dintre comunitățile europene, Comunitatea Economică a Cărbunelui și Oțelului (CECO). Ulterior, cele șase state au decis să edifice o comunitate economică, bazată pe libera circulație a bunurilor, persoanelor, serviciilor și capitalurilor și, în 1957, prin Tratatul de la Roma, au înființat Comunitatea economică Europeană, precursoare a Uniunii Europene de astăzi.

Mai mult decât în alte ocazii, ziua de 9 Mai are, în 2003, o încărcătură simbolică aparte, în contextul în care Uniunea Europeană se pregătește pentru cea de-a cincea și cea mai amplă extindere din istoria sa, "Cei 15" din prezent urmând să devină "Cei 25" la 1 mai 2004, și "Cei 27" în 2007, după ce și România și Bulgaria vor adera la Uniunea Europeană. Totodată, în acest an, Convenția privind viitorul Europei va definitiva proiectul unui nou Tratat constituțional, ce va crea cadrul necesar unei funcționări eficiente a Europei extinse.

Printr-un efort asumat de Guvernul României, cu sprijinul Delegației Comisiei Europene în România, Ziua Europei va fi în 2003 o sărbătoare a întregii țări, manifestări deosebit de variate și interesante fiindorganizate în București, în toate reședințele de județ, precum și în multe alte localități.

Ministerul Integrării Europene consideră că acest eveniment denotă faptul că Ziua Europei a dobândit deja o conotație specială în România, în procesul de pregătire pentru integrarea europeană.


"Aderarea României la UE este un obiectiv fără echivoc. Stabilitate politică și economică, siguranță, solidaritate - aceasta este Uniunea Europeană, ai cărei membri vor deveni, în 2007, și cetățenii români. Trebuie avut în vedere faptul că, în acest proces, este nevoie o mobilizare a întregii societăți pentru împlinirea obiectivelor pe care ni le propunem. Sunt optimistă și consider că, dacă vom susține reformele și transformările care au făcut ca România să progreseze mult în ultimii ani rezultatele pozitive se vor vedea nu numai în raporturile noastre cu Uniunea, ci și în viața noastră zilnică" - apreciază ministrul Integrării Europene, doamna Hildegard Puwak.
_________________
Sus
       Pagina de start a forumului SteauaOnline // Discutii libere Ora este GMT + 2 ore
Pagina 1 din 1

 
Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum

alexisBlue v1.2 // Theme Created By: Andrew Charron
Powered by phpBB © 2006 phpBB Group - Varianta în limba româna: Romanian phpBB online community