Steaua trebuie sa solicite scuze britanicilor


Articol scris de Dan Dec 20th, 2014

Generatia Steaua ’86 raspunde jignirilor aduse de jurnalistii de la The Guardian, in timpul emisiunii Football Weekly, prezentata de renumitul moderator James Richardson, si cere clubului Steaua sa solicite public scuze din partea britanicilor.
ProSport a discutat cu fotbalistii care au castigat Cupa Campionilor in 1986. Cei mai multi cer clubului Steaua sa ia o pozitie oficiala si sa solicite publicatiei The Guardian si jurnalistilor care au realizat emisiunea Football Weekly sa-si ceara public scuze.
Adrian Bumbescu a ramas surprins cand a auzit de batjocura jurnalistilor britanici. “Foarte urat ce au facut!E un gest mai mult decat deplasat. Ei uita ca in afara de cateva echipe de top din Anglia, cu echipa lor nationala sunt la pamant si nu mai au de ani buni rezultate. Daca Romania ar juca acum cu Anglia, sunt convins ca i-am bate! Niste nesimtiti! Daca noi faceam asta, imediat cred ca eram dati in judecata. Dar ei si-au zis probabil ca nu se intampla nimic daca mai rad putin de romani”, a declarat Adrian Bumbescu. Fostul castigator al Cupei Campionilor cu Steaua e de parere ca sefii actualului club de fotbal din Ghencea ar trebui “sa-i dea in judecata pe cei doi care s-au exprimat atat de jignitor sau macar sa-i determine sa-si ceara scuze. Nu se poate asa ceva! Ei se cred superiori romanilor”.
Colegul sau din aparare, Stefan Iovan, a declarat: “Nu ai voie sa faci asemenea glume pe seama unui club cu o istorie atat de mare. Nimeni nu are voie sa denigreze Steaua. Clubul trebuie sa le ceara ziaristului si ziarului sa-si ceara scuze”.
Aflat in Qatar, cu doua ore inainte de meciul Lakhwiya - Al Khor , Ladislau Boloni nu a vrut sa comenteze foarte mult pe seama jignirii adusa de jurnalistii britanici: “Cred ca m-as cobori la nivelul lor daca as comenta prostiile spuse. Sunt insa convins ca Steaua trebuie sa solicite explicatii indiferent de conflictul cu Armata”. Marius Lacatus a fost mai rezervat: „Va mira faptul ca ne jignesc? Ba francezii, ba englezii, pe rand rad de noi, de romani in general. Ca stelist, ma simt jignit de ceea ce au spus, dar nu i-as baga in seama, nu ma intereseaza prea mult persoanele lor. Cred ca ii bagati prea mult in seama daca dati amploare acestor jigniri pe care ei le-au adus. Nu stiu cum vor reactiona cei de la club, probabil ca vor avea o reactie”.
“Nu e nimic nou. S-a intamplat si la emisiunile din Franta. De 20 de ani, ne calca toti pe cap in strainatate si noi tacem. Nu se va schimba nimic, ei ne vor jigni in continuare si noi ne vom tine gura”
Helmut Duckadam
Gabi Balint considera ca jignirile la adresa Stelei au o cauza clara: lipsa de viziune a conducerii clubului. “Daca stau sa-i bag in seama pe jurnalistii britanici ar trebui sa fiu si eu golan si nu vreau. Suntem in perioada Craciunului, nu e momentul. E deranjat, insa incerc sa las lucrurile care ma deranjeaza sa treaca pe langa mine. Ce poti sa faci? Acum toata lumea face bancuri pe seama siglei Stelei, s-a ajuns intr-o situatie neplacuta pentru gustul meu. Toate pleaca de la omul care nu conduce cum trebuie. Din cauza asta se fac si bancurile”.
Intrebat daca Steaua trebuie sa ia atitudine, Balint a raspuns cu o gluma amara: “Care Steaua? Ministerul sau clubul lui Becali?”.
Pe langa legendele Stelei, jurnalistii britanici sunt condamnati si de suporteri pe retelele de socializare. Lui Gregg Bakowski, Barry Glendenning si Iain MacIntosh, invitatii emisiunii Football Weekly din 11 decembrie, le-a fost semnalat faptul ca glumele despre schimbarea stemei Stelei cu un penis au fost prezentate pe larg de ProSport de catre un utilizator din Romania. Iar acestia au continuat sa discute pe un ton relaxat pe Twitter, atat intre ei, cat si cu alti utilizatori romani. Glendenning, aflat in centrul atentiei si in luna mai, atunci cand a scris despre Napoli ca este o echipa dintr-un oras care e centru al Mafiei italiene, a comentat sec: ”Din experienta mea, atunci cand am suparat fara sa vreau orasul Napoli, acest scandal a durat doar doua zile”, considerand ca si comentariile cu privire la Steaua sunt la fel de neimportante.

Comenteaza acest articol!